Mateří kašička lyofilizovaná
Kód: P771Související produkty
Detailní popis produktu
Co je mateří kašička?
Mateří kašička je čistý včelí produkt s charakteristickou vůní a nakysle kořeněnou chutí. Pro včely je to „nejprestižnější“ potrava v úlu, která jim dodává nejvíce živin. Proto ji využívají pro krmení té nejdůležitější – včelí královny, která se tak dožívá mnohonásobně vyššího věku než včelí dělnice. Kašičkou se také krmí mladičké larvy, protože je potřeba jejich rychlý vývoj. Získávání mateří kašičky od včel je poměrně náročná práce, ale i přesto se pro své výjimečné vlastnosti tato exkluzivní „surovina“ těší velké oblibě.
Naše kašička je zpracována moderním způsobem – lyofilizací (proces hlubokého zamražení a vysušení), která zajišťuje zachování specifických vlastností nativní látky. Navíc umožní snadné uskladnění, které nevyžaduje chladné prostředí jako v případě čerstvé mateří kašičky.
Uskladnění mateří kašičky
Mateří kašička je poměrně citlivá látka, která nesnáší styk s kovy. Proto nezapomeňte, že není dobré nabírat ji kovovou lžičkou! Škodí jí také sluneční světlo, teplo, kyslík a jakékoli nečistoty. Po získání se proto musí ihned chladit, nebo konzervovat. My proto využíváme lyofilizace, která umožňuje šetrné zacházení s mateří kašičkou i její následné skladování.
Jak vzniká mateří kašička?
Mateří kašičku vylučuje včela ze svých hltanových žláz. Schopnost tvořit mateří kašičku mají tzv. včely mladušky, kterým je šest až čtrnáct dnů. Základem produkce mateří kašičky je včelí pyl. Z něj včela získá důležité složky pro tvorbu mateří kašičky. Včely potřebují dostatek pylu nejen pro tvorbu mateří kašičky, ale také jako výživu pro celé včelstvo.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinná firma z malebného podhůří Orlických hor
Naše provozovna se nachází v lázeňském městečku Potštejn v malebném podhůří Orlických hor, ale výrobky Rodinné firmy Pleva naleznete ve zdravých výživách, drogeriích i včelích obchodech. Jsme rodinná firma, která vznikla díky velkému nasazení manželů Hanky a Milana Plevových a dnes roste a košatí díky úsilí jejich dětí i práci pečlivých a vstřícných zaměstnanců.
Příběh naší rodinné firmy Pleva pro vás vypráví její zakladatelé Hanka a Milan Plevovi. Pohodlně se usaďte, protože to bude na delší povídání.
Naše společné podnikání totiž začalo hned po revoluci – vždycky jsme byli velmi pracovití a aktivní, a tak jsme změnu režimu uvítali. Manžel choval včely dlouhá léta jako koníček. Chov ho bavil, ale stále jsme si nebyli jisti, jestli bychom tím uživili rodinu se třemi dětmi.
Už tehdy jsme používali mast s propolisem a propolisovou tinkturu a věděli jsme, že včelí produkty mají zázračné účinky. Zákazníci, kteří si chodili pro med, se navíc na tyto produkty často ptali, protože byly všude nedostatkovým zbožím. Vyrobili jsme tedy zhruba 50 kusů tinktury a „vyrazili do ulic“ zjistit, zda by o ně měl někdo zájem. Výsledek nás překvapil a ohromil. Do hodiny jsme prodali úplně všechno. A úplně stejné výsledky měla i mast s propolisem. Od tohoto okamžiku jsme změnili náš podnikatelský plán z chovu včel na zpracování včelích produktů a počet našich včelstev se ustálil na 60.